|
Početna stranica foruma Srbija 4x4 Com Modifikacije i dodatna oprema Cherokee lift
|
Pregleda ovu temu:
1 Anonimnih korisnika:
Dno Prethodna tema Sledeća tema |
|
| |
|
|
|---|
| Autor | Niz |
|---|
|
Re: Cherokee lift | #11 |
||
|---|---|---|---|---|
|
Webmaster
![]()
Član od: 3/5/2005
Iz
![]() |
Citat:
E sad, ja se nekako ne slažem sa ovime, jer nisu šrafovi ti koji nose teret odnosno trpe preopterećenje. Barem ne u tom smislu u kojem se pretpostavlja. Šraf treba da služi da pritiska nosač vitla za šasiju, odnosno kasnije vitlo za nosač. I to upravo tako, da ga pritiska, jer se na taj način ostvaruje čvrstina spoja. Šraf treba da obezbedi silu stezanja, a ne smicanja, ostalo će trenje između dve pločaste površine da uradi. http://en.wikipedia.org/wiki/Bolted_joint Tako da tu sad može biti pitanje da li 8.8 ili 10.9, ali mislim da 8.8 nije apsolutno nigde preporučen kao šraf za montiranje vitla. Čak ga smatraju za vrlo neozbiljan predlog ![]() |
|||
Postavljeno: 10/6/2010 2:08
|
||||
|
Re: Cherokee lift | #12 |
|
|---|---|---|---|
|
Quite a regular
![]()
Član od: 25/8/2009
Iz Zemun
![]() |
Pogledaj link ,pa u pdf:
http://www.bestop.com/index.php?s=60 |
||
Postavljeno: 10/6/2010 7:18
|
|||
|
Re: Cherokee lift | #14 |
|
|---|---|---|---|
|
Just can't stay away
![]()
Član od: 12/4/2010
Iz Novi Sad
![]() |
Ma, opušteno
![]() I ovako ne znam o čemu pričate Ja idem logikom - ako otpadne,otpadne, napravićemo drugi bolji ![]() |
||
|
Postavljeno: 10/6/2010 10:44
|
|||
|
Re: Cherokee lift | #15 |
|
|---|---|---|---|
|
Home away from home
![]()
Član od: 15/9/2006
Iz Bgd/La
![]() |
Citat:
Tacno je da se prenos sile vrsi trenjem, ali kad dodje do preopterecenja onda se nosi trenjem i smicanjem tih vijaka (pricamo o kacenju kao kod cherokee-ja). Oznaka 8.8 znaci da je zatezna cvrstoca vijka 800N/mm^2 a napon tecenja 0.8x800=640N/mm^2. Za 10.9 je 1000N/mm^2 U normalnoj eksploataciji znaci da vijci koji stezu sasiju mogu biti momentovani vise ili manje (tj. do 640N/mm^2 vs 900N/mm^2 napona u korenu navoja) ALI samo ako zamenis i navrtku, tj. ako stavis staru navrtku srubice navoj u njoj ako momentujes jace. Veci momenat, veca sila stezanja, vece trenje izmedju ploce branika i sasije, veca sila kojom mozes vuci vitlom ALI posto je sve jace sada se kriticni presek pomera sa vijaka na sasiju ![]() Tj. da pretpostavimo da si momentovao 20% vise i koristio 10.9 vijak koji ima 25% vecu zateznu cvrstocu dolazimo da 1.2X1.25=1.5 tj. moci ce da nosi 50% vise. E dal je to toliko vise da bi doslo do toga da pre osteti sasiju (posto ces staviti debelu plocetinu izmedju branika i sasije) nego da smakne vijke.... mrzi me da racunam ![]() Pogotovo sto ta sasija i kacenje nije fabricki projektovana za vitlo ![]() |
||
Postavljeno: 10/6/2010 18:00
|
|||
|
Re: Cherokee lift | #16 |
|
|---|---|---|---|
|
Just popping in
![]() Član od: 26/5/2010
Iz
![]() |
Strava si odradio lift i lepo igleda XJ.
Ja sam isto u fazonu da napravim svoj branik za moj XJ. Za oblik sam odluchio da bude neshto na ovaj stil http://go.jeep-xj.info/HowtoARBfront.htm Materijal che verovatno biti 3mm aluminium sa ojachanjima na coshkovima. Kasnije chu verovatno ubaciti i vitlo shto znachi da bi morao da ili ojacham sredinu sa josh vishe aluminiuma ili da produzhujem shasiju pa da montiram direkntno na istu. Problem sa aluminijumom je da se bash i ne gotivi sa chelikom tako da che cela konstrukcija morati biti jedan materijal. Voleo bih da vidim kako si ti osmislio i dokle si doshao sa planom pa mozhda nadjemo neko reshenje BTW. Bolje je zavariti nego raditi sve od istog dela poshto po pravilu var mora da bude jachi od glavnog materijala. Jedino ako planirash da napravish deo koji je namenski da pukne pri vechim silama da ne bi unishtio shasiju/shrafove i ko zna shta drugo ![]() |
||
Postavljeno: 11/6/2010 10:24
|
|||
|
Re: Cherokee lift | #17 |
|
|---|---|---|---|
|
Just can't stay away
![]()
Iz Novi Sad
![]() |
Obzirom na matematiku kojoj nisam sklon
mislim da ću za prvo vreme odustati od vitla, a branik napraviti čisto kozmetike radi ![]() Kad dođe do monetarnog pomaka i uzmem vitlo, smisliću pravi branik Verovatno ću onda morati da se udubim u matematiku ![]() I pored svega hvala svima na trudu oko sila i brojeva ![]() |
||
|
Postavljeno: 11/6/2010 12:07
|
|||
|
Re: Cherokee lift | #18 |
||
|---|---|---|---|---|
|
Webmaster
![]()
Član od: 3/5/2005
Iz
![]() |
@dusanc
e to je matematika koju sam hteo da čujem ovde! ![]() Što se na kraju sve svodi na činjenicu koja je jasna i bez matematike - da XJ platforma baš i nije građena za vitlo, ali sa druge strane kako se bez vitla ne može, onda ipak staviti 10.9 (+ odgovarajuće matice!) i mirna bačka ![]() |
|||
Postavljeno: 11/6/2010 16:03
|
||||
|
Re: Cherokee lift | #19 |
||
|---|---|---|---|---|
|
Just can't stay away
![]()
Član od: 31/3/2010
Iz
![]() |
"Lift kit u domaćoj radinosti (oko 3" )" ajd napisi sta si i kako uradio
|
|||
|
Postavljeno: 12/7/2010 12:48
|
||||
|
Re: Cherokee lift | #20 |
|
|---|---|---|---|
|
Just can't stay away
![]()
Iz Novi Sad
![]() |
Citat:
Dao ga majstoru da ga sredi ![]() Nazad su stavljene uške, našprengovani gibnjevi i dodat još jedan list, a napred su napravljeni distanceri za opruge Okačiću i neku fotku |
||
|
Postavljeno: 12/7/2010 17:23
|
|||
Vrh Prethodna tema Sledeća tema |
|

Opcije teme
Odštampaj temu
U nizu
Prvo Najnovije
mr_w