www.Srbija4x4.com
Home Page
Lista članova
Offroad Kalendar
Novosti
Forum
Galerija
Ankete
Tekstovi
Internet Linkovi
Ko je prisutan
6 korisnika je prisutno (3 korisnika čita Forum)

Članovi: 0
Gosti: 6

dalje...

Početna stranica foruma Srbija 4x4 Com
   Modifikacije i dodatna oprema
  Cherokee lift

Pregleda ovu temu:   1 Anonimnih korisnika:

Dno   Prethodna tema   Sledeća tema
<1234>
  •  Oceni temu
      Oceni OVU temu
      Odlično
      Dobro
      Prosečno
      Loše
      Očajno
Autor Niz
Re: Cherokee lift
Webmaster
Član od: 3/5/2005
Iz
Odsutan
Citat:

dusanc je napisao(la):

[...]

Bolje da puknu vijci nego sasija, tako da ne bih preporucio vijke kacenja na sasiju preko 8.8, dovoljno zilavi, a opet ne prejaki da se ne bi prelomili u slucaju preopterecenja

E sad, ja se nekako ne slažem sa ovime, jer nisu šrafovi ti koji nose teret odnosno trpe preopterećenje. Barem ne u tom smislu u kojem se pretpostavlja. Šraf treba da služi da pritiska nosač vitla za šasiju, odnosno kasnije vitlo za nosač. I to upravo tako, da ga pritiska, jer se na taj način ostvaruje čvrstina spoja. Šraf treba da obezbedi silu stezanja, a ne smicanja, ostalo će trenje između dve pločaste površine da uradi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bolted_joint

Tako da tu sad može biti pitanje da li 8.8 ili 10.9, ali mislim da 8.8 nije apsolutno nigde preporučen kao šraf za montiranje vitla. Čak ga smatraju za vrlo neozbiljan predlog
Postavljeno: 10/6/2010 2:08
Kreiraj PDF od poruke Štampaj
Vrh
  •  Demian
      Demian
Quite a regular
Član od: 25/8/2009
Iz Zemun
Odsutan
Pogledaj link ,pa u pdf:
http://www.bestop.com/index.php?s=60
Postavljeno: 10/6/2010 7:18
Vrh
  •  Marvenjak
      Marvenjak
Just can't stay away
Član od: 18/2/2009
Iz Okolina NS
Odsutan
Da li je 10.9 dovoljno jak da drži između karoserije i šasije? Prilikom body lifta 50mm duži treba da bude, e sad da li je dovoljno dobar? Bane izvini na spam-u
Postavljeno: 10/6/2010 9:57
Vrh
  •  filipovicbane
      filipovicbane
Just can't stay away
Član od: 12/4/2010
Iz Novi Sad
Odsutan
Ma, opušteno

I ovako ne znam o čemu pričate

Ja idem logikom - ako otpadne,otpadne, napravićemo drugi bolji
Postavljeno: 10/6/2010 10:44
Vrh
  •  dusanc
      dusanc
Home away from home
Član od: 15/9/2006
Iz Bgd/La
Odsutan
Citat:

mr_w je napisao(la):
Citat:

dusanc je napisao(la):

[...]

Bolje da puknu vijci nego sasija, tako da ne bih preporucio vijke kacenja na sasiju preko 8.8, dovoljno zilavi, a opet ne prejaki da se ne bi prelomili u slucaju preopterecenja

E sad, ja se nekako ne slažem sa ovime, jer nisu šrafovi ti koji nose teret odnosno trpe preopterećenje. Barem ne u tom smislu u kojem se pretpostavlja. Šraf treba da služi da pritiska nosač vitla za šasiju, odnosno kasnije vitlo za nosač. I to upravo tako, da ga pritiska, jer se na taj način ostvaruje čvrstina spoja. Šraf treba da obezbedi silu stezanja, a ne smicanja, ostalo će trenje između dve pločaste površine da uradi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bolted_joint

Tako da tu sad može biti pitanje da li 8.8 ili 10.9, ali mislim da 8.8 nije apsolutno nigde preporučen kao šraf za montiranje vitla. Čak ga smatraju za vrlo neozbiljan predlog

Tacno je da se prenos sile vrsi trenjem, ali kad dodje do preopterecenja onda se nosi trenjem i smicanjem tih vijaka (pricamo o kacenju kao kod cherokee-ja).
Oznaka 8.8 znaci da je zatezna cvrstoca vijka 800N/mm^2 a napon tecenja 0.8x800=640N/mm^2. Za 10.9 je 1000N/mm^2
U normalnoj eksploataciji znaci da vijci koji stezu sasiju mogu biti momentovani vise ili manje (tj. do 640N/mm^2 vs 900N/mm^2 napona u korenu navoja) ALI samo ako zamenis i navrtku, tj. ako stavis staru navrtku srubice navoj u njoj ako momentujes jace. Veci momenat, veca sila stezanja, vece trenje izmedju ploce branika i sasije, veca sila kojom mozes vuci vitlom ALI posto je sve jace sada se kriticni presek pomera sa vijaka na sasiju
Tj. da pretpostavimo da si momentovao 20% vise i koristio 10.9 vijak koji ima 25% vecu zateznu cvrstocu dolazimo da 1.2X1.25=1.5 tj. moci ce da nosi 50% vise.

E dal je to toliko vise da bi doslo do toga da pre osteti sasiju (posto ces staviti debelu plocetinu izmedju branika i sasije) nego da smakne vijke.... mrzi me da racunam
Pogotovo sto ta sasija i kacenje nije fabricki projektovana za vitlo
Postavljeno: 10/6/2010 18:00
Vrh
  •  Vojin
      Vojin
Just popping in
Član od: 26/5/2010
Iz
Odsutan
Strava si odradio lift i lepo igleda XJ.

Ja sam isto u fazonu da napravim svoj branik za moj XJ.

Za oblik sam odluchio da bude neshto na ovaj stil http://go.jeep-xj.info/HowtoARBfront.htm

Materijal che verovatno biti 3mm aluminium sa ojachanjima na coshkovima. Kasnije chu verovatno ubaciti i vitlo shto znachi da bi morao da ili ojacham sredinu sa josh vishe aluminiuma ili da produzhujem shasiju pa da montiram direkntno na istu. Problem sa aluminijumom je da se bash i ne gotivi sa chelikom tako da che cela konstrukcija morati biti jedan materijal.

Voleo bih da vidim kako si ti osmislio i dokle si doshao sa planom pa mozhda nadjemo neko reshenje

BTW. Bolje je zavariti nego raditi sve od istog dela poshto po pravilu var mora da bude jachi od glavnog materijala. Jedino ako planirash da napravish deo koji je namenski da pukne pri vechim silama da ne bi unishtio shasiju/shrafove i ko zna shta drugo
Postavljeno: 11/6/2010 10:24
Vrh
  •  filipovicbane
      filipovicbane
Just can't stay away
Iz Novi Sad
Odsutan
Obzirom na matematiku kojoj nisam sklon mislim da ću za prvo vreme odustati od vitla, a branik napraviti čisto kozmetike radi

Kad dođe do monetarnog pomaka i uzmem vitlo, smisliću pravi branik

Verovatno ću onda morati da se udubim u matematiku

I pored svega hvala svima na trudu oko sila i brojeva
Postavljeno: 11/6/2010 12:07
Vrh
Webmaster
Član od: 3/5/2005
Iz
Odsutan
@dusanc

e to je matematika koju sam hteo da čujem ovde!

Što se na kraju sve svodi na činjenicu koja je jasna i bez matematike - da XJ platforma baš i nije građena za vitlo, ali sa druge strane kako se bez vitla ne može, onda ipak staviti 10.9 (+ odgovarajuće matice!) i mirna bačka
Postavljeno: 11/6/2010 16:03
Vrh
Just can't stay away
Član od: 31/3/2010
Iz
Odsutan
"Lift kit u domaćoj radinosti (oko 3" )" ajd napisi sta si i kako uradio
Postavljeno: 12/7/2010 12:48
Vrh
  •  filipovicbane
      filipovicbane
Just can't stay away
Iz Novi Sad
Odsutan
Citat:

Mao je napisao(la):
"Lift kit u domaćoj radinosti (oko 3" )" ajd napisi sta si i kako uradio

Dao ga majstoru da ga sredi

Nazad su stavljene uške, našprengovani gibnjevi i dodat još jedan list, a napred su napravljeni distanceri za opruge

Okačiću i neku fotku
Postavljeno: 12/7/2010 17:23
Vrh
 Vrh   Prethodna tema   Sledeća tema
<1234>

Copyright 2005-2008 by Srbija4x4.Com  |   |